Skip to main content
XS SM MD LG XL

Marjolein Heidema

Lid sinds 2011

Als ik dan toch een foto maakte van dat mooie uitzicht, dan wilde ik er in één moeite door ook wel een knappe foto van maken en zo begon het. Bij mijn broer kon ik goed terecht voor advies over compositie en diafragma. En voor een oordeel: gangfoto of niet? Was het antwoord ja, dan kwam hij in zo’n randloze fotohouder bij de andere foto’s in de gang en dat werd een behoorlijke verzameling.
Jaren- en vele reizen lang was ik met de camera op zoek naar de ultieme ansichtkaart: die plek, dat plein of dat gebouw zo mooi mogelijk in beeld brengen. De gang werd een expositie met afbeeldingen van de Borobudur, Machu Pichu en de Ngorongoro. En van de Zaanse Schans. Fijne herinneringen, mooie foto’s, maar op een goed moment wilde ik ook andere richtingen verkennen. Vooruit, de artistieke kant op. Uitzoeken wat voor fotograaf ik ben.
Bij de Fotogroep Haarlem kan ik alle kanten op. De opdrachten en bondscompetities voeren me langs landschap en architectuur, straatfotografie en portretten.
De analoge camera heeft plaatsgemaakt voor een Sony Alpha en de gang voor Flickr en Google+.
Ik weet nog steeds niet wat voor fotograaf ik ben. De laatste tijd kom ik vaak uit op iets wat ik dan maar omschrijf als abstractig, soms schilderachtig. Foto’s waarin nog wel iets te herkennen valt, maar zeker geen ansichtkaart van de Zaanse Schans. Ik zoek de beelden in water of glas. Experimenteer en ontdek wat werkt.
In mijn werk als communicatieadviseur maak ik veel teksten. Maar gek genoeg heb ik over mijn eigen foto’s niet zoveel woorden paraat. Geen uitgebreid relaas over bedoeling of boodschap. Het is niet dat ik die niet heb; als ik aan het nabewerken ben, heb ik heel goed voor ogen wat voor beeld ik uiteindelijk wil (ja, misschien nog wel meer dan wanneer ik de foto maak: dan is het meer een kwestie van mogelijkheden zien en experimenteren). Ik weet dus wat ik wil overbrengen. Maar ik heb er niet altijd de woorden voor en voel meestal ook geen behoefte ernaar te zoeken. Communiceren zonder tekst, ook wel eens lekker.
Het zegt wat of het zegt niks. Gangfoto of geen gangfoto.

Portfolio