Skip to main content
XS SM MD LG XL

Gerphil Kerkhof

Lid sinds 2004

Fotografie laat je op een andere manier naar de dingen kijken. Dat vind ik het bijzondere van fotografie. Dat geldt voor de fotograaf – en dat geldt ook voor degene die naar de foto kijkt.
Een spannend beeld doorbreekt de werkelijkheid, zet de verbeelding aan het werk – en brengt het werkelijke naar boven, wat dat ook is.
Fotografie is voor mij een spannende manier de wereld te ontdekken en visueel naar mijn hand te zetten, mezelf erin te leggen. Dat gaat intuïtief – je laat het gebeuren, het overkomt je. En daarmee leer je jezelf ook door je fotografie kennen. Daarom kan ik nu niet meer zeggen dat mijn fotografie vooral landschaps- en reisfotografie is. Het is door de tijd veel breder, conceptueler, meerlagig en intuïtiever geworden. Het is een speurtocht die in vele onderwerpen antwoorden kan vinden.
De ondertitel van mijn website is daarom niet voor niets: Fotografie en Werkelijkheid. Een knipoog naar Goethe’s Dichtung und Wahrheit. De spanning tussen beeld en werkelijkheid die tot de verbeelding spreekt, dat is mijn centrale thema.
Toch leent het ene onderwerp zich natuurlijk wel iets beter voor dergelijke verkenningen dan het andere. Zo heb ik een voorliefde voor industriële fotografie, ‘ouwe meuk’, verlaten plekjes, diepe contrasten, sublieme landschappen, reflecties, tot de verbeelding sprekende portretten. Tot de verbeelding spreken, dat is misschien wel mijn ‘handtekening’.
Die verbeelding ‘slaat aan’ bij de spanning die contrast – tussen licht en donker, scherp en vaag – oproept. En door de vragen die het donkere en vage opwerpen. De betekenis die duister blijft en zich laat raden. En de dubbele bodem onder datgene wat duidelijk lijkt te zijn. Het ongerijmde, absurde.
In mijn verdere bestaan als ‘aanstormend’ zijnsgeoriënteerd coach probeer ik ook een relatie te leggen tussen fotografie enerzijds en persoonlijke en spirituele ontwikkeling anderzijds. Kijk maar op www.essentialwaves.nl.
Ik (1958) fotografeer al sinds mijn 16e, maar sinds ik digitaal fotografeer is het ‘serieus’ geworden. Ik gebruik een Nikon D800 (naast een D300). Mijn favoriete gereedschap naast de camera is de computer: Lightroom, in combinatie met NIK filters en Photoshop – want fotobewerking en zelf afdrukken, dat is voor mij integraal onderdeel van het creatieve proces. Ik ben lid van de club sinds 2004 – momenteel secretaris en tevens webmaster van deze site.

Portfolio