Skip to main content
XS SM MD LG XL

Excursie naar de Wadden, sense of place

Geplaatst op:

Door: Wilmy Kippers

Op zaterdag 25 augustus hebben we met 4 clubleden een unieke tocht langs het Waddengebied gemaakt met Joop Mulder (de geestelijk vader van Oerol). Op een eerder moment had 1 lid deze tocht ook al gemaakt.

Naar Marrum

Om 10.00 uur vanuit Leeuwarden vertrokken we in een bus met 42 belangstellenden naar Marrum, waar de E bikes voor ons gereed stonden.

Marrum ligt aan de rand van de Waddenzee en is een uniek natuurgebied. Als eerste hebben we de spectaculaire film van de bijna 200 paarden weer gezien die in 2006 door 6 jonge Friese meiden met hun eigen paarden werden bevrijd. De paarden zaten al dagen vast op een kwelder bij Marrum. En Joop kon uiteraard exact de kwelder aanwijzen.

Joop heeft tijdens deze dag over het unieke karakter van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied verteld, over natuur & milieu, cultuur, historie, watermanagement, en natuurlijk over zijn grote droom: Sense of Place.

Het programma

Het was een vol programma in het prachtige Waddengebied, door de bril van Joop Mulder gezien.

Een paar onderdelen die we hebben gezien:

De dijktempel van Ids Willemsma bij Marrum

Een tempel op de dijk. Dat maakt nieuwsgierig. Wat doet zoiets hier?

Niks geen tempel! Tussen 1963 en 1993 is hier 66 kilometer dijk op deltahoogte gebracht. Ter afsluiting van het project is dit monument geplaatst .

Project Dijk van een Wijf

Project Dijk van een Wijf is een toekomstig landschapsart project dat in 2019 wordt gerealiseerd.

Kunstenaar Nienke Brokke heeft een panoramische maquette ontworpen die het mogelijk maakt om midden in een bloemenveld door een omsloten gangetje omhoog te klimmen naar een kijkgat. Door dat gat kijkend zagen we” Dijk van een Wijf” groots liggen met in de verte de echte dijk van haar toekomstige locatie.

Halverwege hadden we bij een lokale boer een bijzondere waddenlunch.

Tot slot

Op de plek waar de fietstocht eindigde ( Wierum) heeft Joop ook weer allerlei plannen. Hij wil het strandje weer terugbrengen met een pier als bescherming voor de kwelder. De gemeenschap van Wierden staat achter zijn plannen maar het  is nog een vraag of en wanneer dit gerealiseerd kan worden. Hij is in overleg met vele instanties.

Om 16.30 uur gingen we terug naar Leeuwarden. Het was een unieke belevenis die we niet snel zullen vergeten!