Fotogroep Haarlem

Foto: Peter Mantel
 Foto: Peter Mantel

Cursussen en opleidingen

De Fotogroep Haarlem biedt van alles maar géén cursussen en opleidingen - ook al willen individuele leden wel eens voor clubgenoten een beginners-cursus Photoshop of Lightroom verzorgen. Voor cursussen en opleidingen gaan ook wij te rade bij de vele mogelijkheden die onze omgeving ons biedt. Een greep uit het aanbod waar één van ons al eens ervaring mee heeft opgedaan (in alfabetische volgorde):

    

Digitale Fotografie Opleiding

Digitale Fotografie Opleiding is een opleidingsinstituut in Haarlem waar zowel beginnende als meer ervaren fotografen leren werken met hun eigen fotocamera, flitsers en beeldbewerkingsoftware. Ervaren docenten geven les in kleine groepen van ongeveer 10 personen en kiezen een lestempo dat past bij het niveau van de groep.

Uit het zeer brede cursussenpakket hebben wij als Fotogroep Haarlem in het clubjaar 2013-2014 met grote tevredenheid een cursus NIK Software afgenomen, waarbij docent Ton van der Heide ons op ontspannen en aansprekende wijze alle hoeken van deze beeldbewerkingssoftware liet zien, inclusief nuttige uitstapjes naar Lightroom en Photoshop. De Afdeling Kennemerland van de Fotobond organiseerde later ook een cursus Lightroom - opnieuw een geweldige kennismaking dan wel opfrisser voor de deelnemers.

Fotogram

Fotogram is een gerenommeerd cursus- en opleidingsinstituut in Amsterdam, en werkt nauw samen met de Fotoacademie. Fotogram biedt cursussen, workshops en masterclasses op verschillende niveaus voor mensen die echt verder willen in de fotografie.

"Fotografie Vervolg met Praktijk van Fotogram is een cursus die erg leuk is als je al een paar jaar fotografeert. Je leert seriematig werken, en inhoudelijk en conceptueel kijken aan de hand van opdrachten en praktijkdagen waarbij uitdagingen op het gebied van avondfotografie, contrastbeheersing, studiofotografie en flitstechniek overwonnen moeten worden. Centraal staat het eigen project - het maken van één of meerdere series. Erg inspirerende docente (Ariane James) en dankzij de wat meer ervaren cursisten ook een leuke interactie met de groep.

Ook het vervolg hierop - Werkgroep 1 met Praktijk, ook gegeven door Ariane James - heb ik gevolgd. Hierbij verschoof de aandacht nog meer naar de inhoud: wat wil je met het beeld uidrukken. Het doel van de cursus was bewust en planmatig vanuit een idee te gaan fotograferen. De verschillende disciplines die tijdens de cursus werden gepraktiseerd - architectuur-, studio-, portret- en landschapsfotografie - dienden slechts als kader waarbinnen diverse vormen van seriematig werken werden beoefend. Vormen zoals collage, sequence, reportage en beeldverhaal passeerden de revue. Opnieuw een zeer inspirerende en uitdagende cursus die ik iedereen kan aanbevelen"- Gerphil

Hart

Hart (voorheen: Volksuniversiteit Haarlem) biedt een breed aanbod aan betaalbare cursussen op het gebied van fotografie en fotobewerking.

"De Beginnerscursus Digitale Fotografie van de Volksuniversiteit Haarlem is een aanrader voor mensen die breed kennis willen maken met alle aspecten en mogelijkheden van hun digitale camera aan de hand van opdrachten en foto besprekingen. De docent is enthousiast en inspirerend, ook dankzij interessante fotopresentaties" - Jantina.

Heb je tips over cursussen en opleidingen die je hebt gevolgd? Geef het door aan de - en het komt op de site!

terug naar links