Fotogroep Haarlem

Foto: Sam van Bakel

Sam van Bakel

Ik ben nu zo’n 30 jaar bezig met de fotografie en heb al redelijk veel soorten van fotografie gedaan waarvan het werken met mensen toch het meeste voldoening geeft.

Hoe? Veel fotografen hebben moeite met mensen te fotograferen, vooral van dichtbij. Ik maak eerst contact met de persoon die ik wil fotograferen en vraag om toestemming. Heb ik die eenmaal dan maak ik meestal een paar proefshots om hem of haar te laten wennen aan opnames op korte afstand. Ik gebruik altijd vaste objectieven zodat ik weet wat de opnamehoek is. Dan gaat hij/zij vanzelf weer ‘normaal’ doen waarna ik mijn kans afwacht. Niet alsmaar door-klikken maar rustig het juiste moment afwachten.

Waarmee? Ik ben een echte zwart-witter die nog op de ‘ouderwetse’ manier zijn foto’s produceert: film en donkere kamer. Natuurlijk kan ik met een computer overweg, heel gemakkelijk zelfs, maar het geeft me geen voldoening. Lekker met vloeistoffen, film, papier, werken met de handen: fysiek bezig zijn met je werk, dat vind ík fijn. En dan nog kwaliteit bereiken met beelden die niet worden ‘afgeleid’ door kleur, waar het gaat om de intentie van het beeld, lijnwerking, uitdrukking. Een beeld waarvan het onderwerp of thema op de beschouwer een indruk achter laat. Lukt niet altijd maar het is de moeite van het werken waard.

Portfolio

Bekijk Sam's portfolio hier.