Fotogroep Haarlem

Foto: Ronald van Wagtendonk

Ronald van Wagtendonk

Fotografie was al vroeg "mijn ding". Op mijn 12e jaar (geb. 1950) begon ik met het familie “Clackje" mijn omgeving vast te verkennen. De resultaten waren nog heel braaf en weinig spontaan. Stad- en riviergezichten van Rotterdam e.o. afgedrukt - met kartelrandje - door de plaatselijke fotograaf. Tijdens mijn studiejaren en met een van mijn laatste centen aangeschafte Canon reflex kwam het accent meer op reisfotografie te liggen. Ik merkte toen al makkelijker mensen en situaties te kunnen benaderen. Na veel omzwervingen, onder meer drie  jaar in Kenia met een primitieve reisdoka in mijn koffer, kwam er een periode waarin in mijn camera vooral op het gezinsleven richtte.

Via een cursus in de jaren tachtig met bekende Haarlemse fotografen kreeg de fotografie weer een nieuwe impuls. Dit leidde tot minder registreren en meer regisseren, meer aandacht voor spontane invallen, omgaan met niet uitgebalanceerde licht situaties,  je laten sturen door je gevoel, etc. Tot op de dag van vandaag merk ik dat dat heel belangrijk is in de fotografie.

Nog steeds leg ik graag mensen en situaties vast maar ook steeds meer realiseer ik mij dat het vastgelegde beeld mijn interpretatie van de “werkelijkheid” is. Steeds meer merk ik ook met de camera die werkelijk-heid te willen onderzoeken. Geïnspireerd door ander clubleden ga ik nu ook kanten op die ik misschien voorheen te veel  liet liggen. Dat is ook het mooie van een club en waarvan ik momenteel voorzitter mag zijn en waarvan ik zeker nog voor lange tijd lid van hoop te blijven.

Portfolio

Bekijk Ronald's portfolio op deze site - dan wel zijn meest recente overzichtsselectie op Google+.