Fotogroep Haarlem

Foto: Nanda Betrem

Nanda Betrem

Mijn belangstelling voor de fotografie is ontstaan toen mijn vader voordeed hoe je een negatief moest belichten met een contact raampje en een lampje om een zichtbare foto te krijgen. En maar tellen 21,22 enz. Het contactraampje en negatieven waren van mijn grootvader geweest. Waarschijnlijk drukte hij op die manier de foto’s af die hij gemaakt had van de tanden en kiezen van zijn patiënten. Hij was arts/tandarts. Lijkt me een langdurig en omslachtige manier. Tegenwoordig gaat het wel wat eenvoudiger.

Mijn eerste camera was een Kodakbox,waarvoor ik tijdens mijn schoolvakantie gewerkt had in het ziekenhuis in Deventer. Hiermee heb heel lang gefotografeerd. Door mijn reizen door Europa,Afrika en Azië ben ik overgestapt naar reflex camera.

Ik ben een alles-fotograaf. Ik heb haast altijd een camera bij me. Behalve lid van de Fotogroep Haarlem ben ik ook lid van OCC (Olympus Camera Club). Mijn analoge camera is een Olympus. Het is een landelijke club. Door mijn werk - ik was verpleegkundige - kon ik niet altijd de club bijeenkomsten van beide clubs bijwonen.

Ik ben begonnen met z/w fotografie, waar het afdrukken een onderdeel was. Dat afdrukken was een probleem, daar ik tijden bezig was met het verduisteren van een kamer, dan ontging je het plezier. Ik maakte meer en meer dia’s. Maar het afdrukken van dia’s was schrikbarend duur. In 2003 heb ik me een digitale camera aangeschaft en nu ben ik geheel digitaal.

Portfolio

Bekijk Nanda's portfolio hier.