Fotogroep Haarlem

Gerphil - portret (fotograaf: Jantina van Rossum)

Gerphil Kerkhof

Fotografie laat je op een andere manier naar de dingen kijken. Dat vind ik het bijzondere van fotografie. Dat geldt voor de fotograaf - en dat geldt ook voor degene die naar de foto kijkt. Het lijkt de werkelijkheid weer te geven - maar hoe beter de foto is hoe meer het een subjectieve weergave is die meer zegt over de fotograaf dan over het onderwerp. Een spannend beeld doorbreekt de werkelijkheid, zet de verbeelding aan het werk - en brengt het werkelijke naar boven, wat dat ook is.

Fotografie is vor mij een spannende manier de wereld te ontdekken en visueel naar mijn hand te zetten, mezelf erin te leggen. Dat gaat intuïtief - je laat het gebeuren, het overkomt je. En daarmee leer je jezelf ook door jer fotografie kennen. Daarom kan ik nu niet meer zeggen dat mijn fotografie vooral landschaps- en reisfotografie is - het is door de tijd veel breder, conceptueler geworden. Het is een speurtocht die in vele onderwerpen antwoorden kan vinden.

De ondertitel van mijn website is daarom niet voor niets: Fotografie en Werkelijkheid. Een knipoog naar Goethe's Dichtung und Wahrheit. De spanning tussen beeld en werkelijkheid, dat is mijn centrale thema.

Het begint bij de spanning die het contrast tussen licht en donker, scherp en vaag oproept. En dan de vragen die het donkerte en vage opwerpen. De betekenis die duister blijft en zich laat raden. En de dubbele bodem onder datgene wat duidelijk lijkt te zijn. Het ongerijmde, absurde.

In mijn verdere bestaan als 'aanstormend' zijnsgeoriënteerd coach probeer ik ook een relatie te leggen tussen fotografie enerzijds en persoonlijke en spirituele ontwikkeling anderzijds. Kijk maar op www.essentialwaves.nl.

Ik (1958) fotografeer al sinds mijn 16e, maar sinds ik digitaal fotografeer is het 'serieus' geworden.Ik gebruik een Nikon D800 naast een D300. Mijn favoriete gereedschap naast de camera is de computer: Lightroom, in combinatie met NIK filters en Photoshop - want fotobewerking en zelf afdrukken, dat is voor mij integraal onderdeel van het creatieve proces. Ik ben lid van de club sinds 2004 - momenteel secretaris en tevens webmaster van deze site.

Portfolio

Bekijk Gerphil's portfolio op zijn website.