Fotogroep Haarlem

Christhilde Klein

Lang geleden ben ik begonnen met fotograferen. In eerste instantie het vastleggen en registreren van kunstwerken. Later is daar de autonome fotografie bijgekomen. Aanvankelijk in zw/w en vervolgens ook op diafilm. Ruim 15 jaar had ik thuis een donkere kamer, waar ik films ontwikkelde en afdrukken maakte.

Door mijn werk in het Frans Hals Museum, kwam ik in aanraking met de digitale fotografie. Voor het uitoefenen van mijn vak was zelf fotograferen onontbeerlijk. Om die reden heb ik toen wat cursussen gevolgd in Adobe Photoshop. Met als gevolg dat ik mijn eerste digitale camera een aantal jaren geleden heb aangeschaft en met pijn in het hart mijn analoge camera's verkocht. Gelukkig wel aan een enthousiaste jonge fotograaf die voor een luttel bedrag een waanzinnig mooie set in handen kreeg. Bijna met tranen in de ogen zag ik hem het pad aflopen met mijn vertrouwde stalen koffertje. Maar niet sentimenteel zijn. Ik ben er van overtuigd dat hij op een goede plek is terecht gekomen.

Als Conservator Hedendaagse Kunst, FHM (tot 2006) heb ik regelmatig in de Hallen tentoonstellingen gemaakt in samenwerking met het Foto Archief, toen nog in het pand tegenover het Museum in het Groot-Heiligland. Daarnaast heb ik uiteraard ook regelmatig tentoonstellingen gemaakt met autonome fotografie. Inmiddels deels vervroegd pensionada, vind ik mijn onderwerpen veelal dicht in mijn nabije omgeving. Verder verblijf ik regelmatig voor langere tijd in Azië, waar fotogenieke momenten voor het oprapen liggen. Voor mij zijn de kleuren en het licht daar werkelijk uniek. 

Ik fotografeer geen specifiek onderwerp, maar alles wat mij boeit. De atmosfeer waarin ik een object kan vangen is voor mij een belangrijk element. Het is dan ook een verzameling van uiteenlopende beelden. Met als thema mensen, landschappen, natuur, voorkomende situaties, architectuur enz.

Portfolio

Bekijk Christhilde's portfolio hier. Of neem eens een kijkje op haar fotoblog.